Kaupungin sivujen chat-palveluissa voi esiintyä lyhyitä katkoksia tiistaina 19. maaliskuuta klo 8.00-9.00 välisenä aikana teknisistä päivitystöistä johtuen. Pahoittelemme töistä aiheutuvaa haittaa. 

Tietoa 7. luokalle siirtyvälle

Ilmoita lapsesi 7. luokalle Wilma-lomakkeella hakuaikana. Jos lapsesi opiskelee hänelle osoitetussa lähikoulussa, hän voi jatkaa lähikoulussa tai voit hakea hänelle paikkaa painotetussa opetuksessa.

Tällä sivulla

Vaihtoehdot 6. luokan jälkeen

  • Jos lapsesi opiskelee lähikoulussa, jossa on vuosiluokat 1–9, lapsesi jatkaa 7.–9.-luokilla samassa koulussa.
  • Jos lapsesi opiskelee lähikoulussa, jossa on vuosiluokat 1–6, lapsellesi osoitetaan omalta alueelta lähikoulu, jonne hän siirtyy luokille 7–9.
  • Voit myös hakea lapsellesi paikkaa painotetusta opetuksesta, kaksikielisestä opetuksesta tai englanninkielisestä opetuksesta. Näihin opetuksiin haetaan valintakokeen kautta.
  • Voit myös hakea oppilaalle paikkaa muusta kuin osoitteenmukaisesta lähikoulusta. Paikan voi saada, jos koulussa on tilaa.
  • Jos lapsesi opiskelee jo painotetussa opetuksessa tai perusopetusta eri kielillä -vaihtoehdoissa, hän saa jatkaa samassa opetuksessa myös luokilla 7–9 ilman uutta valintakoetta.

7. luokalle ilmoittautuminen ja hakeminen Wilmassa

Ilmoita oppilas 7. luokalle Wilma-lomakkeella hakuaikana. Samalla lomakkeella voi ilmoittautua lähikouluun, ilmoittaa jatkamisesta nykyisessä yhtenäisessä peruskoulussa, ilmoittaa jatkamisesta nykyisessä painotetussa, kaksikielisessä ja englanninkielisessä opetuksessa sekä hakea kaikkiin eri painotetun, kaksikielisen ja englanninkielisen opetuksen vaihtoehtoihin ja muuhun kuin lähikouluun yleislinjalle. Oppilas voi hakea yhteensä viiteen eri vaihtoehtoon. Lomake löytyy Wilman Lomakkeet-osiosta nimellä Siirtyminen 7. luokalle. Tarkemmat ohjeet lomakkeen täyttämiseen saat omalta koulultasi. Myöhästyneitä hakemuksia ei käsitellä.

Ruotsinkieliseen Åshöjdens Grundskolanin musiikkipainotukseen haetaan koulun omien ohjeiden mukaan. Katso tarkemmat ohjeet Åshöjdens Grundskolanin nettisivuilta kohdasta 'Intensifierad musikundervisning från årskurs 7' (sivu ruotsiksi).

Jos et vielä asu Helsingissä tai et voi käyttää Wilmaa, katso hakuohjeet tämän sivun lopusta.

7. luokalle siirtyminen: Wilma-lomakkeen täyttöohje

Ilmoita lapsesi 7. luokalle Wilma-lomakkeella hakuaikana. Jos lapsesi opiskelee hänelle osoitetussa lähikoulussa, hän voi jatkaa lähikoulussa tai voit hakea hänelle paikkaa painotetussa opetuksessa.

Tärkeät päivämäärät

Aikataulutietoa lukuvuodelle 2024-2025.

  1. 1.–19.11.2023

    Koulut järjestävät infotilaisuuksia. Tilaisuuksien ajankohdat löytyvät koulujen verkkosivuilta.

  2. marraskuu 2023–tammikuu 2024

    Täytä 7. luokalle siirtymisen lomake Wilmassa. 

    Hakuaika suomenkieliseen perusopetukseen lukuvuodelle 2024–2025 on päättynyt 3.12.2023. 

    Hakuaika ruotsinkieliseen perusopetukseen on 17.1.–26.1.2024.
    Huomioithan, että ilmoittautuminen ruotsinkielisen Åshöjden grundskolanin musiikin valintakokeeseen sulkeutuu jo perjantaina 19.1.2024 klo 16.00. Lue lisää Åshöjdenin verkkosivuilta (sivut ruotsiksi).

     

  3. 10.1.–14.2.2024

    Valintakokeet ja uusinnat. Katso ajankohdat koulujen sivuilta. Valintakokeeseen ei lähetetä erillistä kutsua. Uusintakokeeseen voi osallistua vain, jos on sairaana varsinaisena koepäivänä ja huoltaja toimittaa koululle lääkärintodistuksen sairaudesta.

     

  4. 22.3.2024

    Oppilaaksiottopäätökset postitetaan koteihin.​

Ulkopaikkakuntalaiset hakijat sekä yksityisissä kouluissa olevat hakijat, joilla ei ole käytössä Wilma-lomaketta, hakevat erillisellä sähköisellä lomakkeella. Samalla lomakkeella hakevat myös ruotsinkielisissä kouluissa olevat oppilaat, jotka haluavat hakea suomenkieliseen kouluun sekä suomenkielisissä kouluissa olevat oppilaat, jotka haluavat hakea ruotsinkieliseen kouluun.

Tämä lomake on tarkoitettu ulkopaikkakuntalaisille hakijoille tai hakijoille, joiden omassa koulussa ei ole käytössä Helsingin kaupungin Wilma-lomaketta Siirtyminen 7. luokalle. Lomakkeen täyttämiseen ei tarvita Wilma-tunnuksia, mutta täyttämiseen vaaditaan toimiva sähköpostiosoite. Syötä ensin sähköpostiosoitteesi osoitekenttään ja klikkaa ”Lähetä varmistusviesti”. Mene sitten omaan sähköpostiisi ja klikkaa sinne tulleen viestin linkkiä, niin pääset täyttämään ilmoittautumislomakkeen. Saat lomakkeen tallentamisen jälkeen sähköpostiisi varmistusviestin lomakkeen vastaanottamisesta (viestissä ei kuitenkaan eritellä hakuvaihtoehtoja).

Jos lomakkeen käyttämisessä on ongelmia, tarkista seuraavat asiat: Kirjaudu ulos Wilmasta, jos olet aikaisemmin kirjautunut sinne tunnuksilla. Tyhjennä tarvittaessa selaushistoria. Vaihda Wilman kieleksi suomi (lomakkeella on ohjeet sekä suomeksi että englanniksi). Jos ongelmat eivät ratkea näillä toimenpiteillä, yritä myöhemmin uudelleen. Lisätiedot ja kysymykset: oppilaaksiotto@hel.fi(Linkki avaa oletussähköpostiohjelman) 

Helsingin kaupungin järjestämään opetukseen otetaan ensisijaisesti Helsingissä asuvia oppilaita. Helsinkiin muuttava hakija katsotaan Helsingissä asuvaksi, kun oppilaaksiottoa koskevaa päätöstä tehtäessä ja lukuvuoden alkaessa hakijan väestörekisterin mukainen asuinosoite on Helsingissä. Mikäli painotetun, kaksikielisen tai englanninkielisenopetuksen ryhmässä on tilaa Helsingissä asuvien oppilaiden jälkeen, otetaan ryhmään valintakokeessa saatujen pistemäärien osoittamassa paremmuusjärjestyksessä myös muissa kunnissa asuvia oppilaita, jotka ovat suorittaneet valintakokeen hyväksytysti. Ulkokuntalaisten oppilaiden koulumatkoista ja niiden kustannuksista vastaa oppilaan huoltaja. Myös toissijaisessa oppilaaksiotossa eli jos oppilas hakee muuhun kuin lähikouluun yleislinjalle, noudatetaan samoja oppilaaksioton perusteita ja helsinkiläiset hakijat ovat etusijalla.

Kaikista käytännön asioista saat lisätietoa oman alueesi koulusta ja sen verkkosivuilta.

7. vuosiluokalla alkava painotettu opetus

Painotettuun opetukseen haetaan valintakokeella, johon ilmoittaudutaan Wilmassa. Oppilas voi hakea viiteen eri hakuvaihtoehtoon eli kouluun/painotukseen. Hakuvaihtoehdot asetetaan ensisijaisuusjärjestykseen. Saman painotuksen koulut käyttävät samaa valintakoetta (poikkeuksena Helsingin normaalilyseo, jossa on oma latinan valintakoe), ja oppilas osallistuu valintakokeeseen ensisijaisessa kyseisen painotuksen hakuvaihtoehtokoulussaan.

Tarkemmat ajankohdat ja lisätiedot valintakokeista sekä niissä tarvittavista välineistä saa koulun kotisivuilta.

Oppilaita ulkona.
Kuva: Frida Lönnroos